Hela Människan Ria Karlstads verksamhetsledare Malin Hjalmarson.
Hela Människan Ria Karlstad.
Marie Björklind, verksamhetschef på Karlstads Kyrkliga Stadsmission
Hela Människan Ria Karlstad ligger nästan mittemot järnvägsstationen, på Pihlgrensgatan 1
Hela Människan Ria Karlstad ligger nästan mittemot järnvägsstationen, på Pihlgrensgatan 1
Hela Människan Ria Karlstad ligger nästan mittemot järnvägsstationen, på Pihlgrensgatan 1
Dagens lunch var ärtsoppa och pannkakor.
Hela Människan Ria Karlstad.
Skylt om aktiviteter under vecka 14, 2017.

Öppen verksamhet i Karlstad satsar på sjuksköterskor och kvinnogrupp

Hela Människan Karlstad är en oas för besökare som lever i en utsatt livssituation. Här serveras lunch tre dagar i veckan till självkostnadspris. Förutom samtalsstöd och motivation finns en sjuksköterska på plats varje måndag och nyligen startades den första kvinnogruppen som satsar på samtal och träning för att komma bort från missbruk.

Till Hela Människan Karlstad kommer cirka 15-20 personer per dag för lunch och fika. De har öppet sex dagar i veckan och har synkat öppettiderna med Karlstad Kyrkliga Stadsmission, en annan social verksamhet i staden som de samarbetar mycket med.

– Vi har öppet alla vardagar mellan klockan 12.00-16.30 och under söndagar håller vi öppet mellan klockan 13.00-15.00 genom volontärinsatser från våra huvudmannakyrkor, förklarar verksamhetsledare Malin Hjalmarson.

De flesta av besökarna kommer från Karlstad med omnejd. Majoriteten av besökarna är medelålders och äldre. Det är öppet för alla, men främst för människor som lever i en utsatt livssituation, exempelvis ensamhet, arbetslöshet eller någon form av missbruk.

– Många som kommer hit har eller har haft en missbruksproblematik. Längre tillbaka var människor som var inne i ett alkoholmissbruk dominerande, men nu är blandmissbruk mest förkommande, förklarar Malin.

Hela Människan Ria Karlstads verksamhetsledare Malin Hjalmarson.

Hittar inte de yngre hit?
Malin berättar att de varje tisdag går rundor på stadens gator och bjuder in nya gäster. Ibland träffar man några yngre, som lever i en utsatt livssituation och som de försöker motivera att komma till den öppna verksamheten.
– Det är nog så att de som kommer till oss, har på något sätt tröttnat på missbruket, de har upplevt mycket negativt och vill komma ur det. En del av de yngre vi möter på gatan har inte upplevt lika mycket negativt av sitt missbruk och är därför inte lika motiverade att ändra på sitt livsval. Men då och då kommer även yngre människor som är inne i en social utsatt livssituation. Det är glädjande att vi når även dem med vår verksamhet, säger Malin.

Sjuksköterskor är på plats varje måndag
När människor hittar till ”Ria”, som de flesta säger, finns förutom lunch och fika även möjlighet till samtal och hjälp med myndighetskontakter. På förmiddagen innan de öppnar kan de även ta emot för samtal och ibland följa med som stöd vid ett möte med någon myndighet eller annan instans. På måndagar mellan klockan 12.00-14.00 finns det möjlighet att träffa en sjuksköterska.

– Just att kunna erbjuda sjukvård är viktigare än vad man tror. Många av våra gäster vittnar om hur illa behandlade de har blivit av vården. De har krämpor precis som vanliga människor utan missbruksproblem, men nästan alltid får de ingen eller undermålig hjälp. I princip utan undantag uppmanas de bryskt att sluta med sitt missbruk. Det är lättare sagt än gjort, att komma ur ett missbruk tar ofta många år och det är lätt att få ett återfall, förklarar Malin.

Det är tre sjuksköterskor som ställer upp volontärt, två är pensionerade och en arbetar som ambulanssjuksköterska.

Synkade öppettider och samarbete med Stadsmissionen
Hela Människan Karlstad och Karlstads Kyrkliga Stadsmission samarbetar inte bara genom att synka öppettiderna. (Stadsmissionen har öppet vardagsförmiddagar och lördagar medan Hela Människan har öppet under lunch och eftermiddagar på vardagarna och på söndagar).

Bland annat har man samarbetat i och med att båda organisationerna är med i föreningen Vintervärme som driver ett natthärbärge under vintern, dit främst EU-Migranter har kommit.

– I år använde vi vårt Ria-hus som natthärbärge, det kanske inte var en ultimat lokal men det löste åtminstone situationen under den kalla delen av året (Läs mer om Vintervärme i faktarutan). Nu i år letar man efter bättre anpassade lokaler, förklarar Malin.

Bostadssituationen i Karlstad är som för de flesta större städer mycket besvärlig. Det är bostadsbrist och konkurrensen om de få lägenheter som kommer ut på marknaden är hård. Trots detta har inte Karlstad speciellt många svenska hemlösa som får sova på gatorna. Malin uppskattar det till en handfull individer. Bland EU-migranterna är det är ett 40-tal som finns i staden och de bor ofta i husvagnar, bilar eller i natthärbärget när det är öppet. De svenska hemlösa lyckas ofta lösa sin övernattning på något sätt, det kan handla om lågtröskelboende, Ullebergsgården, eller vandrarhem som kommunen erbjuder.

Efter påsk påbörjades även ett projekt tillsammans med Stadsmissionen där man erbjuder arbete för gäster från båda ställena i secondhandbutiken Gengåvan i Karlstad, där de får arbeta och för att få känna samhörighet och samtidigt bidra till något viktigt i samhället.

– Det handlar om att se, höra och bekräfta människor. Vi hoppas att möjligheten att få bidra till samhället och få vara stolt för sin insats, i förlängningen kan leda till att man tar tag i sin livssituation och förbättrar den. I den resan vill både vi och Hela Människan vara ett stöd. För oss känns det naturligt att vi arbetar tillsammans då vi ändå arbetar för och tillsammans med samma gäster, säger Marie Björklind som är verksamhetschef på Karlstads Kyrkliga Stadsmission.

Framtiden
Lokalerna som Ria har är slitna och lappas och lagas allt eftersom problem uppstår. Kommunen som äger lokalerna har inte riktigt bestämt vad de ska göra med dem. Sen över tjugo år tillbaka finns planer på att lägga ett nytt resecentrum här, men inget är ännu beslutat.

– Vi vill ha klarhet i vad som ska hända med lokalerna innan vi renoverar allt för mycket, säger Malin.
Hon berättar att man trots allt ska tapetsera om på övervåningen samt att man nyligen har lagat en del läckor i taket.

Kvinnogrupp
En kvinnogrupp har startats tillsammans med Studieförbundet Bilda och Karlstads kommun. Kvinnorna som har levt eller lever i en utsatt livssituation träffas två gånger i veckan. Ena gången för samtal, andra gången för att träna tillsammans på gymmet som också har en simhall. Totalt är det åtta kvinnor som har fått träningskort i två månader och i samtalsgruppen får man arbeta med sig själv. Det kan handla om vad man ska göra i livet när inte drogerna eller missbruket finns där längre. Hur fysisk träning, motion och kost kan bidra till att må bättre.

– Vi uppmanar dem även att träna mer enskilt eller ännu hellre med någon annan deltagare i gruppen. Många som har eller håller på att komma ur ett missbruk kan lätt hamna i tristess eller ensamhet, därför är en sådan här grupp otroligt viktig för att hjälpa dem i sin strävan att hitta balans i livet, utan droger, förklarar Malin.

Planerna är att en ny kvinnogrupp ska starta upp till hösten med nya deltagare.

Volontärer och sponsorer
Under lunchruschen kommer Torbjörn Fransson, styrelseledamot för Hela Människan Ria Karlstad förbi med kött med kort datum som de har fått skänkt av ICA Kvantum, Välsviken. Det är en av alla sponsorer och volontärer som gör så att verksamheten går runt, men också för att kunna erbjuda en extra ”krydda” runt påsk, jul och andra högtider.

– Jag åker till ICA varje vecka och hämtar kött som används till lunchen, beskriver Torbjörn.
Torbjörn berättar också att Ria gör olika utflykter, då ofta med honom som busschaufför eftersom det är hans ordinarie yrke:
– Förra veckan körde jag femton gäster från Ria till Hornborgarsjön för att titta på trandansen, beskriver Torbjörn.

Torbjörn Fransson som precis lämnat skänkt mat till Ria.

Olika företag gör insatser under året, bland annat ställer ”SBAB” upp med volontärer, ”Fruktlådan” lämnar överbliven frukt varje vecka och från ”Myntrör” skänks myntrör till dagskassan. Många privatpersoner ger penninggåvor eller skänker kläder och andra saker till Ria.

– Ibland ringer någon och undrar om vi vill ha saker, andra gånger står det en säck kläder på trappan, beskriver Malin.

Tandkräm, bindor, tvål och andra hygienartiklar är något de ofta kan ge bort till gästerna, vilket är otroligt uppskattat.

Idag är det torsdag och det är svårt att slita sig från lokalen, en härlig doft från hemgjorda pannkakor letar sig utanför huset. Några besökare tackar hjärtligt för maten innan de försvinner iväg på nya äventyr.

Text och foto: Daniel Ryderholm

 

Var med och bidra genom SMS!

Var med och stöd verksamheten i Karlstad, ge en gåva genom att skänka via gåvomodulen på: www.helamanniskan.se/karlstad. Det finns möjlighet till en gåva, men även minnesgåva för någon som gått bort, eller en hyllningsgåva till någon som fyllt år eller på annat sätt ska hyllas.

Du kan också skänka genom SMS, för 50 kronor skicka: HMKarlstad50 till nummer 72980

För att skänka 100 kronor skicka: HMKarlstad100 till nummer 72980

Skänk en gåva varje månad
Du kan också skänka varje månad genom SMS, för 50 kronor i månaden skicka Karlstadmånad50 till nummer 72980.

För att skänka 100 kronor i månaden skicka Karlstadmånad100 till nummer 72980