Matvaror som har skänkts till Matbanken.
Matvaror som har skänkts till Matbanken.
Matvaror som har skänkts till Matbanken.
Från vänster: Kimmo Strand, Silvia Segerlund och Maria Flärdh.
Från vänster: Elisabet Nyström och Eva Platin plockar varor.
Från vänster: Elisabet Nyström, Eva Platin och Kimmo Strand, verksamhetschef för Hela Människan Norrköping som står vid lådor som matkassemottagarna själva kan plocka ur.
Lastbilen som hämtar Matbankens varor.
Lastbilen som hämtar Matbankens varor.
Utplockning av matvaror till Matbanken.
Matvaror som har skänkts till Matbanken.

Matbanken i Norrköping tar hand om butikernas svinn

Hela Människan verksamheten Matbanken i Norrköping bygger på att mat som skänkts av livsmedelsbutiker i närområdet delas ut som matkassar till människor med en tuff ekonomi.

Hur många gånger har du inte stått i matbutiken och letat efter den perfekta tomaten eller letat långt in i kylen bara för att få mjölk med bättre datum? Ja vi kan nog alla dra oss till minnes om att vi är ganska kräsna när vi köper mat. Men vad händer med varorna som alla ratar, fastän de egentligen inte är något fel på dem?

Redan 1986 bildades den europeiska sammanslutningen av matbanker. Ställen dit människor som har det dåligt ställt kan komma för att få mat, ihopsamlad från livsmedelsbutiker och restauranger. I Tyskland finns nu 900 matbanker med över 3 000 utlämningsställen. I Sverige är detta ännu i sin linda. Matbanken i Norrköping bygger främst på livsmedel med kort bästföredatum, eller att produkten har obetydliga skador som gör att de ratas i butiken. Maten delas sedan ut till människor som lever i en ekonomisk utsatt situation.

Matbanken startades av Hela Människan Norrköping genom inspiration från Tyskland, där biträdande verksamhetschef Silvia Segerlund har sina rötter.

– Det är bra reklam för butikskedjorna också. Kunderna gillar att de gör något åt matsvinnet, säger Silvia.

Varje helgfri måndag kör Hela Människan Norrköpings lastbil runt till ett mindre antal livsmedelsbutiker i Norrköping och hämtar upp överskottsmat som de sedan kan sortera i matkassar. En del varor som de har fått mycket av ställs upp i lådor så var och en kan plocka på sig.

Speciella kyllådor
Lastbilen som har speciella kyllådor för att behålla kylan när de kör till samarbetspartnerna, Svenska kyrkan, Frälsningsarmén och Vineyard. Det sista stoppet är i Klockaregården som tillhör Svenska kyrkan, S:t Johannes Församling. Även Hela Människans Ria Center får en hel del av sina livsmedel från Matbanken.

– Vi har möjlighet att ta emot allt som butikerna skänker till oss. Vi gör en kontroll av varorna och efter detta kasserar vi sådant som inte är okej. Det kan ibland bli en hel del och därför behöver man ha möjligheter att kunna slänga stora mängder livsmedel, detta har vi i Klockaregården, förklarar Kimmo Strand som är verksamhetschef på Hela Människan Norrköping.

I Klockaregården möter vi även volontärerna Elisabet Nyström och Eva Platin som tar emot alla varor, gör kylkontroll och sorterar i olika kassar.

– Vi gör en del kassar utan exempelvis griskött men mer av annat, allt för att det ska fungera för någon som inte äter vissa livsmedel, förklarar Eva.

”Heta” livsmedel
Eva och Elisabet plockar i en faslig fart och de har full koll på vilka livsmedel som är ”heta”.
– Chilin är som guld, säger Elisabet som ser till att sortera ut dem så rättvist som möjligt.

De fortsätter att lägga äpplen, tomater och andra grönsaker och frukter som det finns mycket av i stora lådor så att mottagarna själva kan fylla på i sina kassar.

På vägen tillbaka svänger Kimmo förbi en konferensanläggning där de får matlådor.

– Det är väldigt fin mat som är perfekt att ha på Ria Center. Vi har dem som reserv ifall någon missar våra lunchtider, beskriver Kimmo.

Text och foto: Daniel Ryderholm

 

Var med och bidra genom SMS

Var med och stöd verksamheten i Norrköping, ge en gåva genom att skänka via gåvomodulen på: www.helamanniskan.se/norrkoping. Det finns möjlighet till en gåva, men även minnesgåva för någon som gått bort, eller en hyllningsgåva till någon som fyllt år eller på annat sätt ska hyllas.

Du kan också skänka genom SMS, för 50 kronor skicka: HMNorrköping50 till nummer 72980

För att skänka 100 kronor skicka HMNorrköping100 till nummer 72980

Skänk en gåva varje månad
Du kan också skänka varje månad genom SMS, för 50 kronor i månaden skicka Norrköpingmånad50 till nummer 72980.

För att skänka 100 kronor i månaden skicka Norrköpingmånad100 till nummer 72980