Hela Människan Ria Center Norrköpings lokaler ligger på Sandgatan 26.
Köket på Ria Center
Köket på Ria Center
Köket på Ria Center
Matvaror som har skänkts till Matbanken.
Matvaror som har skänkts till Matbanken.
Utplockning av matvaror till Matbanken.
Från vänster: Kimmo Strand, Silvia Segerlund och Maria Flärdh.

Hela Människans Ria Center i Norrköping gör vardagen lättare för människor i en utsatt livssituation!

Genom ett IOP-avtal med kommunen och många gåvor och volontärer har man skapat en välbesökt öppen verksamhet.

Aktuellt i Hela Människan besökte Hela Människan Norrköpings Ria Center en lite för kall dag i maj. Den barackliknande byggnaden på Sandgatan 26, kanske inte vinner några arkitektpriser men den värme som finns där inne, lyser upp en kall och grå dag.

Kimmo Strand är verksamhetschef och Silvia Segerlund är biträdande enhetschef.
– Till oss kommer cirka 40-60 besökare på en dag, snittet ligger runt 50 personer och vi har öppet varje måndag till fredag mellan klockan åtta på morgonen till 14.00, inleder Kimmo.
I mån av ekonomi håller man även öppet söndagar mellan klockan 10.00—14.00. Förra året fick man medel att det har möjliggjorts att hålla öppet alla söndagar fram tills årsskiftet. Hur det blir i år vet de inte riktigt ännu.

Sponsring och volontärer
Just sponsring och privata gåvor är en stor del av ekonomin och det som gör att gästerna kan få det lilla extra. Exempelvis har man en aktivitet runt jul som kallas ”Packa bussen” vilket innebär att Rias buss är uppställd mitt i staden vid Baptistkyrkan för att ta emot julklappar, hygienartiklar och annat som är bra för gästerna.

– Tidigare år tog vi emot kläder nu senaste året gör vi inte det utan satsar mer på halsdukar, vantar, mössor, raklödder, bindor och andra hygienartiklar. Även julklappar är välkommet då vi har en julfest då alla besökare får en julklapp, kanske den enda de får under julen, fortsätter Silvia.

En del av produkterna de får används i den löpande verksamheten, får de mycket av någon sak kan de även ge bort dem direkt till besökarna.

Verksamheten har även många volontärer som ställer upp med olika sysslor. De söker ständigt nya volontärer till Ria Center och secondhandbutiken (På Kabelvägen 2) som Hela Människan Norrköping också driver.

Silvia Segerlund, biträdande verksamhetschef för Hela Människan Norrköping plockar in bröd i frysen.

Fantastiskt kök
Verksamheten har troligtvis Hela Människans bästa kök, som håller hög restaurangkvalité, med stekbord och fint diskrum som möjliggör fantastisk matlagning och hög hygien.

Hela Människans Ria Center i Norrköping har ett IOP-avtal* (se nedan) med kommunen som är grunden i ekonomin, men det är tufft ändå att få verksamheten att gå ihop, så alla gåvor är nödvändiga och guld värda.

Förutom frukost, lunch och fika finns Kimmo, Silvia och den övriga personalen tillhands. De kan vara stöttande på olika sätt, skjuts till vård, ha rådgivande och motiverande samtal och finnas som stöd vid myndighetskontakter.

Text och foto: Daniel Ryderholm

*IOP Vad är Idéburet offentligt partnerskap?
Idéburet offentligt partnerskap (IOP) togs fram av Forum – idéburna organisationer med social inriktning 2010 och är en partnerskapsrelation mellan den idéburna och den offentliga sektorn. När en offentlig instans och en idéburen organisation ingår ett Idéburet offentligt partnerskap, IOP, definierar de tillsammans en samhällsutmaning. På så sätt ökar möjligheten att förstå ett samhällsproblem och vad det är som behövs för att det ska lösas.

Ett IOP är tillåtet då det inte existerar en marknad. En offentlig myndighet är inte tvingad att upphandla all verksamhet som drivs av externa parter. Enligt EU-kommissionens jurister och den svenska regeringen ska varje regional/lokal myndighet bestämma lämpligt finansieringsverktyg utifrån verksamhetens syfte och brukarnas behov. Att ingå ett Idéburet offentligt partnerskap är alltså fullt juridiskt möjligt.

Text: FORUM Idéburna organisationer med social inriktning. www.socialforum.se

Var med och bidra genom SMS

Var med och stöd verksamheten i Norrköping, ge en gåva genom att skänka via gåvomodulen på: www.helamanniskan.se/norrkoping. Det finns möjlighet till en gåva, men även minnesgåva för någon som gått bort, eller en hyllningsgåva till någon som fyllt år eller på annat sätt ska hyllas.

Du kan också skänka genom SMS, för 50 kronor skicka: HMNorrköping50 till nummer 72980

För att skänka 100 kronor skicka HMNorrköping100 till nummer 72980

Skänk en gåva varje månad
Du kan också skänka varje månad genom SMS, för 50 kronor i månaden skicka Norrköpingmånad50 till nummer 72980.

För att skänka 100 kronor i månaden skicka Norrköpingmånad100 till nummer 72980