Att måla för att sätta igång ett samtal


MÅLA SJÄLV – TILLSAMMANS

Måla kan vara som ett samtal. Istället för att lyssna ser vi och reagerar på det och gör vårt inlägg genom att måla. Det finns inga rätt eller fel och alla kan använda färg. Om någon inte använt den typen av färger så kan man berätta att de blir ljusare/tunnare av vatten och går att blanda, men se till att det är kvar rena klickar med färg hela tiden.

Material:

Stora papper eller spännpapp som ligger på ett oömt bord. Papperstallrikar med klickar av tubfärger i rött, gult, blått, grönt, vitt och svart, som en palett. Penslar som är olika grova, vattenburkar och hushållspapper/pappershanddukar. Kanske behöver man fästa pappret med maskeringstejp så det ligger still

Gruppen placeras ut mitt emot varandra med ett papper eller spännpapp framför sig och börjar måla samtidigt. Om ni vill styra kan ni ha teman som kärlek, gemenskap, vänskap, sorg och saknad, en årstid o s v. Ni kan ha musik eller inte. Ni bestämmer hur lång tid man står på varje plats. Det ska inte vara så lång tid så det känns som en prestation att måla utan vara lustfyllt för alla. Beroende av hur många ni är kan alla måla en eller två gånger vid samma plats. Du som ledare kan behöva serva med rent vatten då och då. Ha extraburk så du kan byta ut en i taget. När ni gått ett eller två varv runt så är det färdigt. Låt det ligga och torka medan ni plockar undan och ta en runda så var och en får tala om hur det kändes att måla så här. Vad som hänt i gruppen och inne i en själv. Det kan väcka många känslor. Både positiva och negativa. Sedan kan ni titta på resultatet och samtala om det. När det är torrt kan ni sätta upp det på väggen. Det kanske blir nästa gång. Då kan ni använda ”Titthålen” och se vad ni hittar för motiv då. Om deltagarna kan komma överens om att få markera en egen bild och skära ut så kan de få montera den på en bakgrund och sitta ner och skriva en rubrik eller tankar till bilden. kanske en dikt eller ”fundra”. Avsluta alltid med att ge utrymme för att få uttrycka en känsla innan ni bryter samlingen.