Arbetsmiljön
ARBETSMILJÖN – HUR KAN DEN VARA ETT STÖD?
Många gånger är uppmärksamheten riktad mot de människor man jobbar med inom verksamheten, men det är också viktigt att ta en titt på arbetsmiljön. Det kan vara lite klurigt att specificera arbetsmiljön inom Hela människans verksamheter (när man pratar om den fysiska arbetsmiljön) med flera olika moment i varierande lokaler som kök, kontor, samtalsrum, rummen i den öppna verksamheten, samt de grupper som är utanför de fasta lokalerna.
Till att börja med förbättras arbetsmiljön automatiskt när lokalerna för brukarna är inredda på bästa sätt för just er verksamhet. Detta häfte är ett underlag för hur man kan tänka när man inreder Kontor, Samtalsrum och Kök. Det går att förbättra den egna uthålligheten över dagen, när man inreder på ett sätt som stöder de olika aktiviteterna i arbetet.
Avslutningsvis finns också en kortare text om de olika årstiderna. Hur känslan och energin i dem kan utnyttjas inom verksamhetens arbete.
KONTOR OCH SAMTALSRUM
Det är bra om de här två rummen går att separera. Det inger ett större lugn när man kommer in i ett rum, om det tydligt framgår vad det är till för. I ett kontor tex, bör man helst sitta ostört för att kunna hålla fokus längre stunder i taget. I detta rum vill man ha en miljö som underlättar fokus och koncentration. I ett samtalsrum är målet det precis motsatta. Där finns en önskan att personen man pratar med, ska känna att det är enkelt att öppna upp och lätta sitt hjärta.
Ibland använder man det egna kontoret som samtalsrum, men egentligen är det här två aktiviteter i ett och samma rum som är motsatser till varandra. Därför bör de också inredas på olika sätt. Om det inte är möjligt med två separata rum, får man så gott det går dela in rummet i två tydliga avdelningar.
Nedan följer en mer ingående beskrivning på hur man kan tänka runt de två olika rummen.
KONTORET
Till att börja med: dagsljus!
Se till att det alltid finns fönster på kontoret. Det är så viktigt att det undermedvetna hänger med i dagens gång, att se hur solen flyttar sig och ljuset ändras under dagen. Och dessutom är dagsljus den bästa energihöjaren. Även om man söker fokus, behövs energin för längre uthållighet över dagen.
Skrivbordet
Material och yta påverkar oss på olika sätt. En ljus och glatt yta känns piggare och mer inspirerande. En mörk och sträv yta kan till en början kännas inbjudande, men det dröjer förmodligen inte så länge innan man tappar tempo, inspiration och i slutändan arbetslusten. Antingen får man ingenting gjort eller så hittar man ursäkter att gå därifrån.
Det bästa för att behålla fokus och arbetslust under en längre tid är alltså en ljusare bordsskiva med en relativt blank yta. Undvik mörkare trä, som furu tex.
Stolen är också viktig. Hög rygg och med armstöd förstärker känslan av att sitta i en stärkande position. Kanske tycker man inte om armstöd, men det är ergonomiskt bättre och det finns många olika varianter av armstöd.
Placering av skrivbordet
Det är ganska vanligt att man sitter med ryggen mot dörren, i vad som är en ”försvagad” position. Kroppen känner sig otrygg och är på helspänn hela dagen, man blir fortare trött. Det är bättre att vända skrivbordet så att man möter de som kommer in. Då har man full koll på vad som händer och sitter i en stärkande position. Kroppen känner sig trygg. Dessutom är det mer välkomnande för den som kommer in i rummet.
Om inte det är möjligt är nästbästa alternativet att sitta med sidan mot dörren. Det förstärker också trygghetskänslan om skrivbordet har en skyddande skiva på framsidan så att man inte visar benen där man sitter.
Det är bra att undvika sk “energidrag”, mellan två öppningar som tex en dörr och ett fönster. När man sitter i ett sådant ”drag” en hel dag, känner kroppen ofta oro och det kan visa sig i rastlöshet, att man snabbare tappar fokus eller att helt enkelt blir trött – långt innan arbetsdagen är slut.
Vikten av fria ytor
Det är lätt hänt att ta in fler möbler och saker än vad som egentligen behövs. Det samma gäller pärmar, litteratur, broschyrer mm. Fundera på vad som egentligen behövs för det dagliga arbetet och gå sedan igenom bokhyllor och lådor. Behåll bara det i kontoret som används dagligen eller varje vecka. Det är bra om övriga pärmar kan arkiveras i annat rum eller plats.
Fria ytor ger rummet en lättare och piggare energi. Det gör i sin tur att man blir mer klartänkt och får större uthållighet över dagen. Det är viktigt med ren yta även på skrivbordet. Att förvara lösa papper i mappar eller liknande är lugnare för det undermedvetna än om det ligger en massa utspridda papper på skrivbordet.
Slutligen, ha gärna något personligt och upplyftande vid din arbetsplats. Något som gör dig glad och något som stärker dig i din roll på jobbet. Det kan vara foton, ett pris eller en symbol för ett mål du jobbar mot eller redan uppnått. Det lyfter andan en dag när det känns lite motigt.
Kom ihåg gröna växter
Höga växter ger skydd samtidigt som de skapar en rumskänsla. Växter kan skydda oss från datorers och andra apparaters elektriska vågor. De syresätter och renar luften från gifter och ger en bättre luftfuktighet. Vi mår helt enkelt mycket bättre i det gröna!
SAMTALSRUMMET
För att man ska prata fritt, underlättar det om man känner sig trygg. Det var det här med kraftposition. Vikten av att sitta med ryggen mot väggen och att ha skydd på sidorna, med fri sikt ut i hela rummet. Här bör åtminstone en sittplats vara placerad på det sättet och det är där besökaren ska sitta.
Helst ska ni båda (eller alla om det är fler personer) känna sig trygga och kunna vara fokuserade på samtalet. Att prata och lyssna utan att känna behovet av att vända på huvudet för att se om det kommer någon.
Möblera sparsamt för att rummet ska kännas mer lättsamt. Det ska vara lätt att gå in och välkomnande att sätta sig, utan att behöva flytta på saker eller tränga sig förbi möbler eller annat som står i vägen. Är man i förväg osäker, trött eller låg, kan det minsta lilla hindret upplevas jobbigt.
Gärna en hörna med ett par (eller fler beroende på behov) sköna fåtöljer. Ett litet bord mellan stolarna, helst runt. Bordet fyller så klart en praktisk funktion för ett par koppar kaffe, ett block mm men är också ett slags skydd för en sårbar människa. Den runda formen ger ett mjukare intryck och är också ”snällare” mot kroppen. Luften flödar lugnt runt det. En hög grön växt i anslutning till sittplatserna höjer energin lite och kan samtidigt skapa ett lugn – det var ju det här med vår anknytning till naturen.
Det kan vara bra med en golvlampa eller bordslampa också, ibland kan takbelysning kännas jobbigt och då är det bättre med en mindre och mildare ljuskälla.
Bra färgval i ett samtalsrum är blått, grönt och kanske till och med en svärtad rosa eller beige. Den grå och vita färgen är fokuserande och för mycket av det kan göra att man sluter sig. Mjuka material, sköna kuddar, kanske en filt och som sagt, mer rundade än kantiga möbler. En mjuk matta på golvet ger en mjukare och mer omfamnande känsla.
Låga möbler, enhetlig färgskala med så få mönster som möjligt och ett allmänt städat rum hjälper till att skapa ett lugn. Men det ska inte heller kännas för kalt eller färglöst. Använd gärna en tavla med färg, eller något annat föremål som energihöjare, men tänk på motiv och färgvalet.
KÖKET
Den känsla du har när du fixar frukostmackor eller lagar annan mat, är den som hamnar i maten. Så! Försök alltid att gå in i och vara i köket med en glad och positiv energi. Låt miljön i köket vara ett stöd för det!
Rena ytor
Jag tänker snabbt bara säga att det viktigaste för en lustfylld och pigg energi i köket är faktiskt att hålla det rent och fräscht. Kan kännas självklart och det höjer ändå arbetslusten att vara i en ren miljö. Se dig omkring – fönster, fönsterkarmar, tak, skåp…. Det finns många ytor i köket och varje del spelar roll. Det är inte enbart köksbänken och spisen som behöver en genomgång då och då.
Rena ytor blir också slätare med mindre motstånd för luften (och energin) att ta sig fram. Det hjälper till att skapa en piggare känsla i rummet.
Färg
En ljus, färgad nyans på väggarna gör faktiskt ofta att rummet upplevs ljusare, än när man använt en ren vit. Ljust gul ger en känsla av solsken, ljust grön en tidig vårdag och väljer man tex en vit med inslag av rött får man en lite varmare känsla.
Om köket känns ”kallt”
Vita väggar, blankt kakel och metallytor gör att rummet upplevs svalare och ibland kanske till och med kallt. Då kan det ge en varmare känsla att få in några träytor på tex bänkskivor eller en köksö. Grönt kan också hjälpa till att balansera upp det hela och skapa ett piggare rum. Växter, gardiner med inslag av grönt/ blomstermönster eller vad nu möjligheterna är.
Om köket känns mörkt och oinspirerande
Mycket trä, en ”trött” grå färg, om det är lågt i tak eller taket är mörkt är alla egenskaper som bidrar till att sänka energin i ett rum. Då kan det lätt hända att man liksom tappar lusten och inspirationen, en känsla av seghet. Det är absolut lönt att lägga ner tid på att skapa en lite ljusare miljö med hjälp av tex ljusare färg som gör att rummet känns större. Ersätta träinredning med andra alternativ, eller kanske en gardin eller lampa i en mer ”knallig” färg.
Ändamålsenligt
Finns det allt som behövs för just er verksamhet? Är det lättarbetat och enkelt att hitta allt? Finns det kanske allt som behövs och mer därtill? Ibland ändras omfattningen på verksamheten och det kan hända att man står med utrustning som helt enkelt inte används längre.
Det lönar sig i längden att ha ordning i skåpen och att bara spara det som faktiskt används. Så ett råd är att gå igenom alla skåp, sortera, välj ut och välj bort. Även om det känns tidsödande just då, spar det både tid och humör när allt flyter på smidigt under dagen. Att alltid leta efter saker eller öppna skåp där föremål trillar ut när man ska ha något, stjäl mer energi än man kanske tror.
Det lönar sig också att allt fungerar ultimat vad gäller maskiner och apparater. Det skapar bara irritation att dagligen använda något som fungerar halvbra eller som ofta krånglar eller går sönder.
TA VARA PÅ ÅRSTIDERNAS INNEBOENDE ENERGI.
Några ord bara om att anpassa sin verksamhet efter årets skiftande energier. Visserligen brukar det gå per automatik och utifrån väderlek. Men det kan kanske ändå kan vara en intressant information att ha med sig. Årstidernas energi smittar av sig på människorna i gruppen.
Våren
Naturen börjar leva upp igen, med en uppåtsträvande och kraftfull energi och det smittar i regel av sig på oss. Vi blir mer klartänkta och energiska. Det spritter i kroppen och det poppar upp nya idéer i huvudet. Nu är en bra tid att starta upp projekt och att vara kreativ. Utflykter på våren livar upp och ger en rejäl energiskjuts.
Om man riktigt vill känna och ta del av den energin ska man gå ut en tidig vårmorgon precis i soluppgången. Gärna en promenad bland de höga träden i skogen eller i en park.
Den gröna färgskalan kan vara lockande.
Sommaren
En temperamentsfull tid, med varma och livliga energier. Det kan hjälpa oss människor vara mer utåtriktade och sociala, snabbtänkta och alerta. Sommaren är en bra tid att knyta nya kontakter. Men det kan också bli för mycket och kännas jobbigt. Kom ihåg att vila och hitta skuggan emellanåt. Försök att då och då vara i ett mindful tillstånd, för att liksom lugna ner kroppen och vila från alla sinnesintryck.
För att ta in hela känslan av denna livfulla energi kan man gå ut en varm högsommardag, mitt på dagen när solen lyser som starkast och värmer som mest. Ta en snabb promenad eller ät lunch utomhus och gärna på en stor och öppen plats tillsammans med vänner.
Bra tid för utflykter och samvaro med andra verksamheter tex. Men det är en årstid då känslor lätt blir mer hetsiga och spretiga.
Ta därför gärna in den svalare färgskalan i blå och ljust lila toner eller andra pasteller.
Hösten
När sommarperioden går över i höstmånader och det blir mörkare och svalare, blir det också enklare att samla sina tankar och hitta stilla koncentration. Den perfekta tiden för studier och kompetensutveckling. Det är inte ovanligt att man känner sig mer kreativ.
Det är tiden att skörda årets händelser – oavsett om det är projekt inom verksamheten som slutförs och utvärderas eller grönsakerna i hemmets trädgård som samlas in.
För att fånga känslan av hösten kan man gå ut en höstdag i den sena eftermiddagen, eller tidiga kvällen i solnedgången. Ta en promenad längs med klipporna eller sitt en stund i trädgårdens stenparti och ta in den kompakta och sammanhållande känslan.
En bra tid att ta in föreläsare, hålla studiecirklar eller ha pysselkvällar.
Den varmare färgskalan känns lockande, som orange och lite rött.
Vintern
Vinterns kyla och tystnad är faktiskt som gjord för att gå i ide och det hade ju varit perfekt om vi kunde tillåta oss det! Det är en period då kroppen och knoppen kan vila och att tillåta sig att gå ner i varv är nästan nödvändigt. Skapa tid för inre reflektion och fundera på året som gått – vad var bra, vad kan ändras inför nästa år?
Passa på att vara ute en sväng dagligen mitt på dagen, för att kroppen ska få chansen till de där viktiga D-vitaminerna och laddning inför kommande Vår!
För att riktigt få känslan för vinterns energi kan man gå ut mitt i vinternatten, under en stjärnklar himmel och gärna i fullmånens sken. Eller sätta sig vid en stilla sjö, promenera längs havets strand.
Nu kan vara en bra tid för berättar- eller sångkvällar. Diskussioner om ens eget varande och plats i tillvaron.
Kompensera mörker och kyla med att ta in färg och ljus.
ÖVNINGSDEL