Föreståndare Kjell Edlund.
Från vänster: Mikael Johansson, Samuel Backebjörk, Hjördis Lindström, Kjell Edlund och Marita Klingert
Sommarstugan i Holsvattnet.
Verksamheten finns centralt i Boden, på Ringvägen 4.
Förrådet i källaren.
Förrådet i källaren.
Sommarstugan i Holsvattnet.
Sommarstugan i Holsvattnet.
Klädesförråd.
Idag serveras thaigryta.

Nordlig värme i Boden

Hela Människan Ria Oasen i Boden är den nordligaste av alla Hela Människan verksamheter. Klimatet till trots så möts besökare av medmänsklig värme, många aktiviteter, en egen sommarstuga och firande på olika högtider.

Till Hela Människan Ria Oasen kommer cirka 15-25 personer per dag. Besöksantalet varierar ganska mycket med vädret.

  • Idag när det är isigt och mycket halt kommer det ofta färre personer, säger föreståndare Kjell Edlund.

Ria Oasen har funnits i snart 40 år (startades officiellt 1 januari 1981, även om verksamheten smygstartade redan året innan). Verksamheten håller öppet 5 dagar i veckan, måndag, tisdag, torsdag, fredag och lördag. Alla är välkomna till hit. Här möts människor som kommer för den fina stämningens skull och människor i ett aktivt missbruk eller som kanske har lämnat ett missbruk bakom sig. Även människor som är ensamma eller lever med psykisk ohälsa tillhör besökarskaran. Gemensamt för många är den utsatta livssituationen. Kärntruppen av besökare består av äldre personer som har befunnit sig i blandmissbruk många år.

  • De människor vi inte når, som vi vill nå, är yngre personer i missbruk. Jag upplever att dessa är en växande skara här i Boden. För en del av de yngre är det stigmatiserande att gå till Ria Oasen. Besök hos oss, kan kanske betraktas främst bland de yngre, som ett kvitto på att man då befinner sig i ett missbruk. Men alla är som sagt välkomna och ingens historia är den andras lik, säger Kjell Edlund.

På lördagar bemannas Ria Oasen tillsammans med volontärer från huvudmannakyrkorna som står bakom verksamheten. Ofta är också någon diakon från Svenska kyrkan med som del i sin arbetstid. Tillsammans ger detta en bra mix på personalstyrkan.

Bra samarbete med kommunen
Kjell berättar att han och personalen har ett bra samarbete bland huvudmannakyrkorna och styrelsen för Ria Oasen som består av kyrkorna samt en representant från kommunen som sitter på ordförandeposten:

  • Vi tycker det är en mycket bra lösning att kommunen som också är vår största bidragsgivare (med cirka 1 miljon per år) är med i styrelsen och deltar i arbetet. I övrigt har vi mycket gott samarbete med kommunens socialsekreterare och andra instanser.

Lunch till självkostnadspris
Besökare som kommer till lokalen på Ringvägen 4, bemöts alltid med respekt och kärlek. Förutom lunch och fika till självkostnadspris hjälper man till i kontakter med myndigheter och andra instanser. Ria Oasen erbjuder även personliga samtal (tystnadsplikten iakttas) och ger gäster möjlighet att ta hand om sin personliga hygien (dusch och tvätt). Dessutom har man ett stort förråd med kläder och enklare kökssaker som delas ut till människor i behov. De har också en uppsökande verksamhet med en kaffevagn på stan. En annan stor del av verksamheten är olika aktiviteter, exempelvis surströmmingsfest, julfirande, påskfirande och utflykter till sommarstugan som de har i Holsvattnet.

  • Vi tar 50 kronor för lunchen vilket är ett självkostnadspris, vissa dagar serverar vi rester för 30 kronor. Just att bekräfta och ge människor upprättelse är en av Ria Oasen viktigaste uppgifter. Just att få betala sin egen lunch är ett steg mot denna upprättelse. Det blir som att vi bemyndigar dem, säger Kjell Edlund.

Närmast ser Ria Oasen fram emot Ria-nappet som är fisketävlingen som de anordnar årligen. I år går det av stapeln den 23 mars:

  • Vi håller tummarna att isen håller, så vi kan tävla om största fisken, minsta fisken, mesta fisken. Kanske kommer vi även ha en juniorklass vid sidan om dam- och herrklasserna, avslutar Kjell Edlund.

Text och foto: Daniel Ryderholm

Hjördis Lindström arbetar hos Hela Människan Ria Oasen i Boden. Hon stickar bland annat halsdukar åt besökarna.

Publicerat av Hela Människan Tisdag 26 februari 2019

Vi har träffat Marita Klingert, diakon hos Hela Människan Ria Oasen i Boden. Hon ansvarar bland annat för klädesutdelning och följer ofta med som stöd vid olika myndighetskontakter som gästerna har. Hon berättar mer om klädesutdelningen i filmen:

Publicerat av Hela Människan Tisdag 26 februari 2019

Idag besöker vi Hela Människan i Bodens verksamhet Ria Oasen. Vi har träffat föreståndare Kjell Edlund som berättar om verksamheten som riktar till människor i olika utsatta situationer.

Publicerat av Hela Människan Tisdag 26 februari 2019