Volontären Bo Wallentin.
Riagården i Karlskoga.
Härbärget i Karlskoga.
Härbärget i Karlskoga.
Härbärget i Karlskoga.
Härbärget i Karlskoga.

Volontär i Karlskoga: Bo Wallentin

En av Hela Människan Karlskoga Degerfors ovärderliga volontärer är Bo (Bosse) Wallentin som är 70 år.

Han är främst volontär på härbärget i Karlskoga. I sitt yrkesverksamma liv har han arbetat som bussförare och utbildat bussförare för SL (Stockholms Lokaltrafik). Ibland, främst somrar, jobbar han extra som busschaufför i Stockholm för att samla ihop till en bil och för att hälsa på barn och barnbarn som också finns i staden. Han trivs bra som volontär på härbärget även om det bitvis kan bli lite mycket arbete.

– I mina arbetsuppgifter ingår bland annat att hålla koll på att ingen alkohol eller andra droger tas in på härbärget. Sen att finnas där om det händer något.

Det bästa med volontärskapet är kontakten med människor:
– Just att få sitta ner och tala med de boende. Jag försöker inspirera dem att ta tag i situationen. Det är ju bara de själva som kan förändra sina liv. Vi kan vara ett stöd och en samtalspartner.
Andra arbetsuppgifter kan vara att följa med på läkarbesök eller till någon myndighet.

Varför är du volontär?
– Jag gick på en gudstjänst där de berättade att Hela Människan sökte volontärer till härbärget. Jag gick förbi Riagården och hälsade på innan jag blev volontär. Jag har själv hamnat snett tidigare i livet och vill därför göra en insats för människor som lever i en utsatt livssituation.

Text och foto: Daniel Ryderholm