Från vänster: Maria Nyqvist, Britt Lundberg och Javed Younnas som arbetar med språkträning och språkkafé i Arboga.
Lekplatsen vid Örtagårdskyrkan.
Gården.
Örtagårdskyrkan.

Individanpassad undervisning i svenska för flyktingar och nyanlända

I samarbete med Svenska kyrkan Arbogabygdens församling driver Örtagårdskyrkan språkträning och språkkafé tre gånger i veckan.

Språkundervisningen leds av Britt Lundberg och Maria Nyqvist och till sin hjälp har man Javed Younnas som är flyktingguide. Även många volontärer hjälper till i de välfyllda lokalerna.

Här möts hela världen
Det kommer människor från hela världen, när man startade för cirka två år sedan kom de flesta från Syrien, nu är deltagare från Afghanistan, Eritrea, Somalia, Yemen, Irak och Turkiet mest förekommande.

– Javed välkomnar alla och ger dem en namnbricka, jag introducerar alla nya in i vårt datorbaserade språkstudieprogram och går igenom lektion ett. Maria tillsammans med volontärer hjälper de som redan har fått introduktionen, beskriver Britt.

Svenska kyrkans personal på plats
Språkträningen är uppbyggd i programmet Sweol (Swedish online) och bygger på självstudier, med webbtester, papperstester (på plats) och muntliga tester. Förutom Britt, Maria, Javed och Örtagårdskyrkans volontärer har Svenska kyrkan ofta diakoner och församlingspedagoger på plats.

– Vi finns med och hjälper dem under de timmar vi har öppet, en del saknar även Internet vilket gör att tiden här kanske är den enda då de kan göra sina språkövningar, förklarar  Maria.

Undervisningen är förutom första lektionen mycket individanpassad. För de flesta är även gemenskapen och den trygga miljön mycket viktigt.

– Här blir alla sedda och kan slappna av från beslut om utvisningar eller andra stressiga moment som de har i sin övriga vardag, beskriver Britt.

På språkkaféet har man ofta allsång och spelar olika typer av bordsspel eller andra roliga aktiviteter tillsammans.

– Många har också behov av att få prata om sin situation, beskriver Maria.

John deltagare på språkträningen i Örtagårdskyrkan

En av besökarna är John som är 36 år från ett land i södra Afrika. Han tycker mycket om att komma till kyrkan.

– Jag är troende så det första jag gjorde när jag kom till Sverige var att hitta en kyrka för gemenskap.

Jag hamnade i Svenska kyrkan som tipsade om denna verksamhet. Om det var öppet sju dagar i veckan skulle jag vara här, jag vill verkligen lära mig svenska och komma in i det svenska samhället, avslutar John.

Text och foto: Daniel Ryderholm