Ewa Sikström har besökt Örtagårdskyrkan sen hon flyttade till Arboga för cirka två år sen.
Gården.
Lekplatsen vid Örtagårdskyrkan.
Örtagårdskyrkan.

Ewa har nu lämnat 40 år av missbruk bakom sig och finner en trygg plats i kyrkan!

Till Öppen kyrka som drivs i Örtagårdskyrkan i Arboga kommer ofta Ewa Sikström som är 61 år och har varit fri från droger i cirka sex år. Vändpunkten var en misshandel som nästintill dödade henne.

Ewa Sikström som är uppvuxen i Norrland är relativt nyinflyttad till Arboga:

–    Jag har ett 40 årigt missbruk bakom mig men nu har jag varit fri från det i över sex år. Jag har besökt Örtagårdskyrkan i cirka två år, i princip sen jag flyttade hit för att komma närmare mina barn och barnbarn.

Hon berättar att hon trivs i gemenskapen men att hon tycker att man kan rikta in sig ännu mer på de tunga missbrukarna som finns i Arboga, även om hon förstår att det skulle kräva mer resurser och ett annat fokus* än vad Örtagårdskyrkan har idag.

Allvarlig drogsituation
Ewa upplever att missbrukssituationen de senare åren har blivit värre. Bland annat att det har blivit lättare att få tag på droger och att mycket är syntetiska droger som är svårdocerade:

– Det är tur att vi inte ser vad som sker i varje hem, då skulle vi nog gråta blod.

Ewa är frälst sen tonåren och hon kommer från en troende familj, så för henne var det naturligt att ta kontakt med Örtagårdskyrkan direkt när hon kom till Arboga.

– Jag har bett till Gud många gånger under de åren jag missbrukade.

Ewas bana började i 14-års ålder med alkohol men hon gled in snabbt på tyngre droger:

– Jag har provat på allt, alkohol, amfetamin, heroin, tabletter. Allt jag kunde komma över.

Hennes missbruk tog in henne i allt mörkare kretsar. Våld och död har varit närvarande hela tiden.

– Jag umgicks med de värsta råskinnen som har mördat. På något sätt har jag sökt mig till de allra värsta kretsarna när jag var mitt uppe i mitt missbruk.

Våldsamt misshandlad
Brytpunkten kom år 2011 när Ewa blev misshandlad ännu en gång. Denna gång så pass svårt att hon var extremt nära döden:

– Jag fick ligga på intensiven i över en vecka, efter den upplevelsen har jag varit drogfri. Visst har jag men från misshandeln, både allvarliga fysiska men även psykiska. Men jag tackar Gud varje dag att jag fick överleva. Gud vill säkert något med mig, kanske att jag ska kunna hjälpa andra som hamnat i liknade situation.

Efter misshandeln gick Ewa på NA och AA möten**, något som hjälpt mycket. Örtagårdskyrkan är också en trygg plats för Ewa. Här hjälper hon bland annat till med serveringen efter söndagsgudstjänsten någon gång per månad. Hon nämner också sin hemgrupp. Det är den lilla gruppens gemenskap och omsorg samt den trygghet som finns i och med att allt som sägs stannar i gruppen.

Ewa avslutar med att berätta att hon önskar man generellt i samhället var bättre på att ställa krav och sätta gränser när det gäller människor som lever i en missbrukssituation.

– Men framförallt tycker jag att vi måste få ut kunskapen om att drogmissbruk är en dödlig sjukdom, avslutar Ewa.

Text och foto: Daniel Ryderholm

*Alla är välkomna även om fokus är mest på psykisk ohälsa, ensamhet och lättare missbruk.
**NA är anonyma narkomaner och AA är anonyma alkoholister.