Marcus Grönberg
Örtagårdskyrkan.
Gården.
Lekplatsen vid Örtagårdskyrkan.

En öppen kyrka i Arboga

Till Öppen kyrka i Arboga är alla välkomna. Örtagårdskyrkan driver verksamheten som bygger mycket på volontärer och de drömmer om att bli en ännu starkare växtplats i samhället.

Verksamheten Öppen kyrka i Örtagårdskyrkan i Arboga som tillhör EFK och Equmeniakyrkan startade för cirka fem år sedan och håller öppet tre dagar i veckan (tis, tors och fre). Örtagårdskyrkan är en associerad enhet inom Hela Människan (se sid 14). Relativt ny verksamhetschef är Marcus Grönberg som själv har en mycket personlig anknytning till missbruk.

Marcus råkade ut för en arbetsplatsolycka i sin trädgårdsfirma för några år sen. När han skulle ta ner ett mycket stort träd fick han delar av grenverket över sig. Hans vänstra arm blev mycket skadad med nedsatt rörlighet i som följd.

– I samband med detta fick jag morfinmedicin för att klara den kraftiga smärtan. Läkarna missade att meddela mig dels att jag bara fick ta medicinen i tre veckor och att jag måste trappa ner. Jag åt medicinen i cirka tre månader och fick kraftiga problem att vänja mig av med medicinen. Det har gett mig en inblick i hur extremt svårt det kan vara att ta sig ur ett missbruk. Det har varit en kostsam men värdefull insikt i mitt arbete som verksamhetschef här. Med detta i bakhuvudet vet jag att det är otroligt lätt att sätta sig på ”höga hästar” när det gäller missbruk. Det fanns dagar när hela min kropp skrek efter medicinen. Denna resa har gett mig en helt ny bild av vad ett missbruk är för något.

Alla är välkomna!
Till Öppen kyrka är alla välkomna där man bjuds på frukost och fika och har en andakt ofta med musikinslag. Många av de som besöker verksamheten är inne i någon typ av utsatt situation, främst psykisk ohälsa, ensamhet och långtidssjukskrivning samt ibland olika typer av missbruk.

Det kan också handla om hjälp vid myndighetskontakter eller annat  som händer i livet. Men fokusen ligger främst att på se, höra och bekräfta besökarna.

Många har behov av att kunna tala om sin ensamhet eller sin psykiska ohälsa, eller vad beskedet från Försäkringskassan egentligen betyder. Då finns Marcus och volontärerna på plats:

– Vi har cirka tio volontärer som är schemalagda på Öppen kyrka, utan dem skulle vi inte kunna bedriva verksamheten. Jag arbetar halvtid och ungefär en fjärdedel av den tiden kan jag lägga på Öppen kyrka.

Förutom serveringen finns ibland kläder att hämta för den som behöver och det har hänt att man lämnat ut någon matkasse i akuta situationer.

– Under julen delade vi ut ett trettiotal matkassar till människor som befann sig i olika tuffa situationer, berättar Marcus.

Framtidsdrömmar
Vi talar om framtiden, vad drömmer man om i verksamheten?

– Vi vill att det ska bli en ännu mer utvecklande växtplats. Dels någon verksamhet riktad för människor som levt länge i sjukskrivning eller på annat sätt varit borta från arbetsmarknaden, kanske något socialt företag. Vi som kyrka behöver, ännu mer, möta människor där de befinner sig i livet. Idag har vi inte riktigt personalresurser för att möta människor i mycket utsatta livssituationer, exempelvis kraftigt missbruk, något vi hoppas kunna förändra i framtiden. Vi vill också se stödgrupper av olika slag, fast där saknar vi just nu främst ekonomiska förutsättningar.

Inspiration från andra verksamheter inom Hela Människan
Marcus beskriver att den sociala verksamheten är i sin linda trots att man har haft Öppen kyrka i gång i fem år. Ett av de första stegen var att bli associerad enhet inom Hela Människan. Processen hur man tänker sig att församlingen ska få en ännu mer diakonal – social profil är fortfarande igång.

Örtagårdskyrkan har valt att börja kalla sin diakonala del i kyrkan för Hela Människan. Där ingår förutom Öppen kyrka även språkträning och språkkafé. Just nu är de associerade medlemmar inom Hela Människan, men med en stark förhoppning att kunna bli vanlig en medlem.

– Jag hade förmånen att vara med på Hela Människans Ledarforum för verksamhetschefer i slutet av januari och det var otroligt inspirerande att träffa chefer från andra lokala verksamheter och höra hur de arbetar, avslutar Marcus.

Text och foto: Daniel Ryderholm

Läs mer om kyrkan på: www.ortagardskyrkan.se